Cégtörténet

A Csepeli Hőkezelő Kft. székhelye és egyben telephelye, még az eredeti Weiss Manfréd Művek építésekor került koncepcióba és megépítésre. Mind az épület, mind a berendezések ekkor, illetve az ezt követő időszakban fejlődtek, egészültek ki.

A berendezések üzemeltetése az első időkben szárított lótrágyával történt.

Ezt követően fatüzelést alkalmaztak, majd a korszerűbb idők elkövetkeztével, kohógáz, majd földgáz tüzelésre lettek átalakítva.

Alapvetően az üzem, az acélműhöz és a süllyesztékes kovácsüzemhez volt kötődő.

Az üzem működése, a világháborúkat megelőzően, valamint a világháborúk alatt bírt nagy jelentőséggel.

Elsősorban a nehézfegyver-gyártásban, valamint a fegyvergyártáshoz kötődő gépgyártásokban volt igen hangsúlyos szerepe.

Tevékenységét tekintve, jellemzően akkor is, most is az alapanyagok, illetve a félkész termékek hőkezelése volt, illetve most is ez az üzem feladata.

Kis-, egyedi darabszámú, jellemzően nagy méretű-, nagy tömegű termékek lágyítása, nemesítése, normalizálása, edzése, hegesztett acélszerkezetek feszültségmentesítése az üzem tevékenysége.

A hőkezelt alkatrészek elsősorban szerkezeti acélok, közepesen és erősen ötvözött szerszámacélok, ötvözetlen acélok, betétben edzhető acélok,ausztenites acélok, vas-és acélöntvények, hegesztett szerkezetek, alumínium és színesfém ötvözetek.

Megrendelések elsősorban a gépipar és a járműipar területéről érkeznek, tehát onnan ahol a vas – és acélszerkezeteket a legnagyobb számban

használják fel.

Az 1970-es években, az oxigén palack és disszugáz palackok hőkezelése is itt történt.

Ezeket a palackokat Iránban és Törökországban értékesítették.

Az üzem hőkezelt hajtórudakat, melyek autóbuszokba kerültek beépítésre, személy-gépjárművekhez tengelyeket,

illetve repülőgépekhez alkatrészeket (pl. kormánykar).

1989. évet követően, a rendszerváltáskor, mint minden más az országban, ez az üzem is felszámolásra került.

Ekkor, a Hőkezelő üzemet, az akkori, hozzáértő szakemberek privatizálták. A jövőre nézve, nagy terveink vannak, de azért megpróbálunk a realitás talaján maradni. Elsőként mindenképpen azt kívánjuk folytatni, amit a megelőző időszak résztulajdonosa és hosszú évekig vezető szakembere, Banyuta János barátunk megalapozott és képviselt.

Köszönöm szépen figyelmét.

Kérdés esetén, szívesen válaszolok, állok rendelkezésére.